Hvordan det går med søvn

Jeg har jo hatt lyst til å skrive dette innlegget om søvn en liten stund, men ikke helt visste hvor jeg skulle starte. Så skjedde det noe interessant i går (3.juni) og i natt som jeg tenkte kunne være litt relevant start på temaet SØVN.

Sukker påvirker søvnen

I går kveld var jeg på en sommeravslutning med kirkens lovsangsteam. Det kommer fortsatt til å være møter med behov for lovsang utover hele sommeren, men for dem som skal på eksempel ferie, så var det fint å samles sosialt uansett og bli litt bedre kjent. Vi grillet, pratet, sang og hadde dessert. Denne såkalte kaken var sykt god. Det var en Safarikjeks kake. Oppskrift HER.

Safarikjeks i bånn, så kremfløte blandet med kremost, melis og så bær og biter av mørk sjokolade på toppen. Ja osv. Det var sånn at man måtte bare ha mer og mer og mer, den ble spist opp. Ikke mektig heller. Så da jeg OGSÅ gikk løs på den, satt jeg igjen med en tydelig tanke:

“NÅ FÅR JEG SIKKERT MARERITT I NATT!”

Så la jeg meg da, burde sikkert ha tatt spirulina (vitamin tilskudd) som balanserer blodsukkeret. Men jeg var forberedt. Jeg overlevde da vel mareritt? Og jeg var også klar over at jeg og mulig kom til å våkne midt på natten fordi blodsukkeret var så lavt at den skrek etter næring. Altså derfor nattmat blir ofte spist, fordi folk ikke spiser riktig på dagen. 


Jeg fikk mareritt

Kanskje blant de få timene før alarmen ringte, så kom det. Jeg mener jeg våknet et pr ganger før og så at dette ikke var lenge før alarmen gikk. Jeg var vel først med noen barn, det var vel en sommeraktivitet jeg var frivillig på. Jeg husker ikke helt hva det var, men at jeg og et pr til forvillet oss opp på toppen av et fjell og derfra så vi utsikten over sommerstevnet Himmel og Hav. Jeg har vært på Himmel og Hav de siste få årene. Det er der kirken min pleier å campe og det er møter hver morgen og kveld. Du kan lese mer om hva Himmel og Hav er HER. Da det fortsatt var pandemi i 2021, så var møtene ved storscenen. Men når vi kan være mer tettere sammen, så har vi stort telt. Jeg får ikke vært der hele uken i år på grunn av økonomi og fuglene. Så da drømte jeg selvsagt jeg var innom… for dagsbesøk kan jeg jo ta. Og det så ca slik ut på bildene under, sett fra fugleperspektiv. Akkurat litt slik det så ut i 2021, bare antall folk i virkelighet lignet mer nederste bilde

 

I drømmen var jeg enda høyere opp. Mens jeg ser ned på alle folka hvor jeg kan se flere og flere kjente fra kirken,…

så kommer det flere fly.

Det begynner å se slik ut:

Jeg tror det var litt blanda reaksjon… Noen var sånn

“Nå kan vi endelig komme hjem til Jesus og møte våre forfedre og ha et evig fantastisk liv”

Men drømmen handlet jo mest om at folket strømte mot fjellet for å søke tilflukt i “hemmelige rom” ned i åpninger. De strømte mot meg der jeg var og jeg og fikk jo panikk og leitet etter hvor jeg faktisk kom fra, for føltes tryggere ut der jeg hadde vært. Klarer jeg å overleve hadde jo det selvsagt vært fint. Men fant ikke åpningene i fjellet jeg mente å ha sett. jeg husker så godt hvem det var fra kirken som kom løpende. Morten, Eirik, Arild, Sara… Og mens vi løp så var det jo som om vi ventet på neste bombe, ventet på at livet skulle ende. Og så skjedde det jo da, først hørte man smellet, så ser man flammene lyse opp bak de som løp rett bak meg. Flammene og røyken kom nærmere og nærmere og da snur jeg meg for å se rett frem og tenkte “ikke snu deg ikke snu deg, løp, løp” jeg ville jo hvert fall ikke se dem brenne opp. Men samtidig tenkte jeg også “nå kommer jeg vel til himmelen.. nei vent, nå våkner jeg” sånn ca… jeg visste hvert fall at det kom til å bli bedre når jeg mistet livet. Ofte er jeg såpass “klar” i drømmene at om jeg er døden nær så våkner jeg. Men jeg var og fullt klar over i drømmen at å dø betyr Heaven <3


 

Bekreftet kunnskapen min

Jeg ville med dette si at det kan være ganske så kjekt å få KONTROLL på drømmer og søvn ut fra hva man spiser faktisk. Hadde man spist samme kake på morgenen så hadde jo blodsukkeret falt såpass at man ble deprimert og slapp, DERFOR betyr det på samme måte man da kan få mareritt om nettene. Men det er jo når man spiser igjen at blodsukkeret kommer opp igjen. Så for mange timer uten mat om natten gjør jo nemlig at blodsukkeret faller ekstra mye. Og energidrikker er og skumle slik. Bror drakk veldig mye energidrikk og klagde stadig på sine drømmer fulle av mareritt. “Slutt med energi drikk” sa jeg. Det ville han ikke. “ok, men prøv å be til Jesus da og se om det funker” så kunne jeg se senere på Facebook han skrive

“kjære jesus jeg ber om en fin drøm i natt, amen”

Han hadde fått erfare at DET HJALP Å BE!

Mens mor derimot fikk alvorlig magesår på grunn av for mye Kaffe/koffein. Hun må nå ta medisiner resten av livet. Med inntak av eksempel Cola (selv uten sukker) så merker hun hvordan hun sliter med søvn samme kveld. Brus inneholder også ofte koffein. Vanskelig å kutte helt ut, men hun ble en av dem som gikk for langt med koffein. Jeg bestemte heldigvis tidlig at jeg ikke ville lære å like kaffe og energidrikk. Bare av og til brus


Hvem er skrøpelighetens Herre?

“Og da han hadde fastet i førti dager og førti netter,
ble han til sist sulten. Da kom fristeren
til ham og sa: Er du Guds Sønn, så si at disse steinene skal bli til brød!”
Matteus 4:2

Jesus fastet og under fasting får man jo mangel på næring. Man får på lik linje som SUKKER -lavt blodsukker. Man blir skrøpelig og mer åpen for FRISTERENS prøvelser og påvirkning. Men siden JESUS kjente Guds Ord, så visste han nøyaktig hvem denne stemmen var og hvordan han skulle få ham bort:

“Da sa Jesus til ham: Bort fra meg, Satan! For det står skrevet: Herren din Gud skal du tilbe, og ham alene skal du tjene. Da forlot djevelen ham, og se, engler kom og tjente ham.”Matteus 4:10-11

Men nå handler jo dette om søvn og jeg kan ikke holde på å skrive 11 sider. Poenget er at med skrøpelighet på eks lavt blodsukker får skrøpelighetens Herre påføre oss slike ting som mareritt mm. Så avslutter med en enkel huskeliste:


Huskeliste

  • Begynn dagen med proteiner og lite karbohydrater fordi det gir mindre sannsynlighet for søtsug utover dagen. Så eksempel brødskive med syltetøy med sukker er ikke anbefalt, men heller egg og noe salat? Eksempel dette HER.
  • Ha med nøtter (hvis du ikke er allergisk) til å kunne ta hvis man blir småsulten mellom måltider.
  • Spis middag helst 5 timer før man legger seg og kveldsmat helst 3 timer før man legger seg.
  • Ikke avslutt dagen med kjøtt fordi kjøtt bruker kroppen ekstremt mye energi på å fordøye slik at man mindre sannsynlig våkner utvilt. Behov for mer søvn kan forekomme nettopp fordi kroppen ikke har hvilt, men jobbet hele natten.
  • Nattmat er stort sett for dem som våkner med lavt blodsukker grunnet mangel på næring eller for lavt blodsukker etter mye karbohydrat innholdige varer totalt gjennom hele dagen eller mye rett før leggetid. Så sliter du med å sove videre midt på natten har du nok kjelden annen valg enn å få i deg noe.
  • Ha gjerne tilgang til juice og gullerøtter som kan være en fin inntak som nattmat for å få blodsukkeret opp igjen på en sund måte midt på natten. Eller en riskaker med smør?
  • Får man fortsatt mareritt selv om man påstår å ha et sunt kosthold dagen før, så kan dette være “fristerens” angrep! Uansett kan man midt på natten gjøre som min bror lærte, å be!

“Disse drømmene nekter jeg å ha, bort fra meg mareritt! Kom Jesus med finere drømmer i Jesu navn amen”

Så kan jeg og avslutte med å si at på grunn av disse kunnskapene, så har jeg ganske grei søvn. Jeg sovner stort sett så fort jeg legger meg om kvelden, og om jeg sliter med min nattesøvn, vet jeg som regel HVORFOR. Da har jeg kanskje fått i meg en grandis eller for mye sukker rett før leggetid (får mye energi og tanker) ELLER HAR PMS.

Oversikt over innleggene i denne serien HER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *